Wednesday, 5 August 2015

Lisan-lisan yang baik dari Muslim yang baik

Ramai di kalangan manusia zaman sekarang sukar menjaga lisannya ketika berbicara. Membicarakan apa sahaja tanpa mereka melihat kesan dari kata-katanya yang keluar dari lisannya itu. Akibatnya banyak berlaku percakaran, pertelingkahan, dendam dan perkara-perkara negatif yang lain.

Sesungguhnya manusia tidak mahu disakiti tetapi sikap yang sepatutnya tidak mereka sukai itu mereka lakukan kepada orang lain. Ini adalah sebuah ketidakadilan dalam bermasyarakat dan berhubungan dengan sesama insan. Sering kali manusia tidak perhatikan dirinya sendiri menyebabkan mereka lebih mementingkan diri sendiri dari orang lain. Pemimpin kita, Nabi Muhammad SAW telah menyatakan bahawa; "tidak beriman seorang kamu sehingga dia mencintai saudaranya lebih dari mencintai dirinya sendiri". Maka keadilan yang sebenarnya adalah bila mereka mencintai saudaranya, memberikan hak-hak ke atasa saudaranya sebagai mana dia mengasihi dirinya sendiri.

Memelihara lisan memang susah jika tidak dijinakkan dengan iman dan takwa serta sifat ikhlas kepada Allah swt. seumpama susahnya menjaga binatang peliharaan yang ganas. Jika binatang itu dilepaskan sahaja tanpa kawalan maka sudah tentu akan memudharatkan kepada orang ramai. Seharusnya lisan itu dirantai, dikurung, ditarbiyah, diberi latihan supaya lebih jinak dengan tuannya.

Nabi Muhammad SAW berpesan; "berkata baik atau diam sahaja". Pesanan ini merupakan kawalan terhadap lisan yang liar yang mampu menerjah jantung pendengar. Tuan kepada lisan ini sangat hebat sekiranya dia mampu mendiamkan binatang peliharaan itu ketika binatang itu dalam keadaan marah.

Sewajarnya, lisan digunakan dengan baik demi kebaikan umum sesuai dengan Agama Islam yang dianuti sebagai agama yang memberi rahmat ke seluruh alam. Rahmat diertikan sebagai kasih sayang dari Allah. Manusia juga boleh memberi rahmat dari Tuhan kepada manusia lain melalui kasih sayang. Perasaan kasih dan sayang itu merupakan rahmat dari Allah. Ketika Nabi Muhammad SAW menangisi kematian cucunya, baginda menyatakan tangisan itu adalah rahmat kasih sayang insani. Jika kasih sayang dijadikan sandaran untuk bergaul sesama manusia maka dunia akan dipenuhi dengan kebaikan dan kebahagiaan. Tidak ada perkataan yang diucapkan melainkan dengan cara yang berhemah, maaf-maafi, puji-pujian dan dipenuhi dengan nasihat serta doa-doa.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...