Monday, 6 January 2014

Rindu Abah (1)

Abah telah pergi selamanya dari dunia yang fana ini pada 13 Disember 2013. Azan maghrib di masjid dan surau-surau pada hari itu adalah azan terakhir yang abah dengar. Belumpun sempat azan itu dihabiskan abah telah menghembuskan nafas terakhir dengan tenang. Abah pergi ketika kaki abah belum sembuh. Abah pergi ketika rumah abah belum siap. Abah pergi ketika belum sempat lihat anak ke empat aku yang bakal lahir pada bulan Februari nanti. Abah pergi ketika aku belum puas berkhidmat untuknya. Apalah nasib anakanda mu ini nanti. Akan terjawabkah di akhirat nanti jika ditanya tentang birru walidain?

Abah manusia teristimewa yang pernah aku kenali. Watak abah sangat sarat dengan kebaikan dan kebapaan. Hatinya bukan seperti hati orang lain. Dia adalah pejuang. Dia adalah pelindung. Dia adalah teman. Dia adalah tempat rujukan kami. Dia penghibur. Dia juga... banyak sekali jasa dia.

Yang paling banyak yang aku ingati ialah... abah yang selalu gunting rambut aku semenjak kecil sehingga tahun lepas. Tahun lepas abah tidak mampu lagi nak gunting rambut disebabkan mata abah sudah kabur. Bagi tahu sahaja jenis rambut yang macam mana aku nak... dia akan buat.

Ketika susah... abah banyak membantu. Abah tidak susah nak ajak berbincang. Dan tidak pula susah untuk tolong. Ajak sahaja ke KL dia akan selalu mahu untuk tujuan apapun. Demi anak-anaknya yang dia banggakan dia akan segera respon.

...aku nak buat kerja dulu... ada masa aku nak sambung tulisan ini untuk kenangan aku sendiri. Korang tak nak baca pun tak apa...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...