Saturday, 31 July 2010

Membantu Menyempurnakan Ibadah

Sokongan, galakan dan dorongan diperlukan dalam sesuatu organisasi bagi menempah kejayaan yang sama-sama diimpikan. Ahli dalam organisasi perlu memainkan peranan sebaik mungkin sebagai anggota organisasi. Bukan sahaja tugas individual perlu dilaksanakan tetapi setiap anggota mesti juga peka kepada anggota lain dalam pelaksanaan tugas-tugas mereka. Begitulah juga dalam menyempurnakan ibadah- setiap orang perlu bantu-membantu dan ingat memperingati dalam melaksanakan ibadah.

Nabi S.A.W. diutuskan untuk memberi pelajaran dan tauladan kepada setiap orang untuk melakukan ibadah dengan cara yang betul. Percayalah bahawa Agama Islam bukan hanya agama untuk Nabi Muhammad S.A.W. dan para Sahabat sahaja. Allah S.W.T. tidak hanya menyuruh Nabi S.A.W. untuk melakukan ibadah tetapi Allah Memerintahkan Nabi S.A.W. untuk memperingatkan kepada setiap orang untuk melakukan ibadah yang sama kepada Allah S.W.T..

Perintah untuk menyampaikan atau dakwah tidak hanya terhenti apabila Nabi Muhammad S.A.W. wafat. Perintah dakwah akan terus mengalir kepada umat Islam yang sentiasa mengikuti Sunnah Nabi S.A.W..

Jika di zaman awal Islam, dakwah dibuat dengan pelbagai cara yang berkesan untuk zaman itu. Namun setelah beberapa masa dan zaman berlalu dakwah sudah perlu diubahsuai dengan keadaan semasa. Namun kandungan dan objektif asas dakwah tidak akan berubah sama sekali iaitu untuk memperkenalkan dan meninggi Kalimah Allah.

Manusia sepatutnya tidak boleh hanya sibuk melakukan ibadah sendirian sedangkan ahli organisasi lain tidak melakukan hal yang sama dan tidak ada usaha untuk mengajak serta membantu untuk membawa kepada ibadah yang sempurna.

Adakah seseorang akan rasa selamat apabila hanya dia seorang selesai melakukan solat sedangkan orang lain sekitarnya tidak mendirikan solat atau melakukan solat dengan tidak sempurna? Ingatlah bahawa bala bencana akan menimpa kepada sesuatu kaum yang majoriti derhaka kepada Allah. Walaupun dalam kaum itu ada yang beribadat kepada Allah S.W.T namun bencana akan tertimpa kepada semua.

Oleh sebab itu, marilah kita sama-sama membantu rakan-rakan, saudara mara, adik-adik, anak-anak serta pasangan kita untuk melakukan ibadah. Yang tidak tahu tolonglah ajar-ajarkan. Yang kurang tolong mempertambahkan. Yang melambat-lambatkan tolong mempercepat-cepatkan. Percayalah... Syurga lebih nikmat didiami bersama ahli kelurga, teman-teman semasa hayat di dunia...

Dalam al-Quran, Allah S.W.T berfirman yang bermaksud: "tolong-menolonglah kamu di atas perkara kebaikan dan taqwa dan janganlah tolong-menolong di atas perkara dosa dan kerosakan". Semoga kita dapat sama-sama membantu dalam menyempurnakan ibadah kepada Allah S.W.T.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...