Wednesday, 30 June 2010

Yang Lebih Bermanfaat

Manusia yang berkualiti dinilai dari segi manfaat yang diberikan kepada manusia lain. Rasulullah s.a.w. menyebut bahawa; "sebaik-baik manusia adalah yang memberi lebih manfaat kepada orang lain".

Kehidupan ini bukan hanya bererti untuk diri sendiri sahaja. Bukan hanya tertumpu pada kebajikan diri dan bersifat peribadi. Hidup ini sebenarnya akan lebih bererti sekiranya kebaikan yang kita ada itu ditebarkan kepada orang lain. Inilah keindahan ajaran Islam. Betapa kehidupan bermasyarakat secara harmoni dan sejahtera dituntut secara berleluasa. Islam juga mengajar betapa kehidupan ini bersifat perlu dan memerlukan. Bukan sahaja wang ringgit, makan minum yang perlu dikongsi dan dibahagi-bahagi. Malah yang jauh dari itu juga perlu dikongsi seperti saling memberi dan meminta nasihat, berkongsi perasaan serta kebahagiaan.

Begitulah pula ilmu yang dimiliki juga perlu dikembangkan kepada semua orang supaya semua dapat merasai manfaat ilmu tersebut.

Walaupun hakikatnya orang miskin memerlukan kepada si kaya namun sebenarnya si kaya juga memerlukan si miskin iaitu ketika berhadapan dengan Tuhan Yang Maha Esa. Ketika itu Allah Azza wa Jalla akan bertanya; apa yang kamu lakukan kepada si miskin ini semasa di dunia? Si kaya akan mendapat pahala yang banyak dari Allah sekiranya dia mendapati bahawa si miskin itu memperolehi manfaat daripada kebaikannya semasa hayat di dunia. Begitulah adanya putaran kehidupan sebagai seorang muslim sejati.

Kepentingan dunia bukan hanya ukuran untuk dipakai dalam melakukan segala kebaikan. Keuntungan di sini tidak sebesar mana pun sekira dibandingkan dengan keuntungan di Akhirat.

***Orang yang paling baik adalah orang yang paling bermanfaat kepada orang lain dan sebenarnya bukanlah orang paling baik jika hanya pandai mengambil manfaat daripada orang lain.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...