Monday, 26 September 2011

Pengorbanan

Assalamualaikum
Sudah lama aku tidak menulis... skill menulis semakin berkarat. Tak tahu nak mula dari mana. Hampir sebulan lamanya aku tidak mengisi apa-apa bahan di blog kesayangan aku ini. Aku menjadi terlalai dengan persekitaran yang mempengaruhi diri untuk seketika lalai dari menulis. Padahal menulis adalah kegemaran, kesukaan yang membawa kenyamanan serta ketenangan untuk aku sendiri.

Menulis sebenarnya menjadi terapi yang sangat berkesan ketika jiwa memerlukan penawar. Menulis atau meluahkan sesuatu melalui tulisan boleh melegakan walaupun tulisan itu hanya sekadar untuk diri sendiri tanpa orang lain ketahui. Dan kadang-kadang melalui tulisan juga membuat orang lain memahami isi hati apa yang nak disampaikan. Mungkin juga melalui medium penulisan juga segala persoalan akan terjawab. Segala cadangan boleh diajukan kepada orang ramai atau perseorangan supaya hidup lebih baik.

Menulis memerlukan semangat yang tinggi untuk kekal istiqamah dengan kehidupannya sebagai penyampai dan pemberi maklumat. Ilmu mesti ada dan ditambah dari masa ke semasa. Betapa maklumat yang tepat dan berguna sahaja akan menjadi manfaat kepada orang ramai. Justeru, diri sendiri perlu berkorban masa dan tenaga untuk mempersembahkan yang terbaik melalui karya supaya ianya bukan sahaja menjadi bahan tatapan malah menjadi pengubat untuk jiwa orang lain dan juga menjadi penawar kepada segala kesakitan...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...