Wednesday, 21 December 2016

Catatan Sebuah Kenangan

Seketika di library Akademi mata bergenang melihat buku-buku terbitan Akademi. Aku mula melihat satu persatu. Di sini kenangan indah dan suka duka tercipta sebagai hamba fakir menongkah arus akademik.

Buku yang diterjemah ke dalam bahasa Inggeris berjudul Islamic Management meninggalkan seribu satu kenangan. Bila membelek-belek buku ini telinga bagai terngiang-ngiang gelak ketawa para panel dalam siri-siri pertemuan panel terjemahan buku. Yang paling best pada 2008 di Corus Paradise Port Dickson. Susah payahnya buku ini diterbitkan setelah melalui sesi-sesi pertemuan. Satu persatu ayat dan kata dalam buku ini disemak. Bagi aku buku ini sangat unik, seunik pencetusnya dan penterjemahnya. Segala kata yang tidak sesuai disesuaikan. Yang indah diperindahkan.

Kemudian aku merenung buku Etos kerja Islami. Aku menemui penulis buku ini dalam sesi pertemuan penulis-penulis buku di Jogjakarta pada sekitar tahun 2008. Paling manis, penulis buku ini, Nafis Irkhami mengabadikan nama aku di dalam pendahuluan buku ini. Walaupun aku bukan penulis buku ini, aku hanya urusetia yang mengurusetia pembangunan penulisan dan geran penyelidikan namun betapa rasa bangga apabila nama dinukilkan di dalam sebuah buku.

Seperti buku tersebut, penulis-penulis buku yang lain termasuk, En. Auni, Dr. Azah, Dr Hasniah, Dr. Suhaimi, En. Abdul Manaf Bohari, Dr. Siti Akmar Abu Samah dan lain-lain adalah sebahagian penulis yang menyumbang kepada Akademi. Seorang demi seorang aku dan team bertemu mereka dan sekian kali berbincang sehingga terhasil buku-buku hebat di Akademi.

Satu persatu aku menatap buku-buku ini dan mencium bau kertas yang wanginya bagi aku satu aroma yang luar biasa menyegarkan minda. Walaupun sebahagian buku-buku ini diterbitkan ketika aku sudah berada di departmen lain namun pengalaman mengumpul penulis dan menyemak bahan-bahan yang kadang-kadang sampai ke subuh sangat-sangat membekaskan memori indah di sini.

Setelah meninggalkan Akademi semuanya berubah. Hal yang seseronok dulu tiada lagi. Tiada lagi pertemuan-pertemuan akademik. Tiada lagi gemuruh suara-suara peserta-peserta kursus kendalian Akademi yang aku dengari. Aku meniti hari-hari dengan harapan ingin kembali ke sini lagi. Namun, perancangan Tuhan lebih sempurna bagi menguji insan-insan yang bergelar hamba.

Ketika meninggalkan library, aku melirik mata ke rak-rak buku. Aku terseyum, melihat sebahagian buku-buku ini aku dapatkan dari Islamic Book Fair di Jakarta pada 2009 ketika lawatan bersama prinsipal Fellow Akademi apabila ditugaskan memperbanyakkan sumber rujukan Pengurusan Islami.

Setelah puas melihat semua ini aku meninggalkan Library Akademi. Ya, semua orang harus pergi. Dan kini aku memilih untuk pergi. Cukuplah pengalaman indah di sini. Aku sudah tinggalkan sesuatu di sini. Tiada apa lagi harus dikesalkan...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...